Телефон : (+359) 888 847 611

КОРЕКЦИЯ НА БЕЛЕЦИ И НЕВУСИ

БЕЛЕЗИ

Има много променливи, които влияят върху тежестта на белега, включително размера и дълбочината на раната, притока на кръв към областта, дебелината и цвета на кожата, както и посоката на белега. Същият не може да бъде отстранен напълно, но чрез операция може да се подобри външния вид на белега, което го прави по-малко очевиден. Вие ще обсъдите плюсовете и минусите на операцията с др.Заякова, за да сте сигурни, че напълно разбирате последиците от лечението, което тя препоръчва за Вашия конкретен случай. В информацията описана по-долу са посочени различните видове белези.

Келоидни Белези

Келоидните белези са дебели, червени и предизвикват сърбеж, дискомфорт,болка. Това се дължи на факта, че съединителната тъкан, разраства извън краищата на раната или разреза. Те често са червени или с по-тъмен цвят от околната кожа. Най-често се наблюдават в зоната на гръдната кост, раменете, гърба и се дължат най-вече на инидивидуалните особености на организма. Лечението е трудно. Често пъти след отстраняването им могат отново да се появят, като размерът им е по-голям от предходния. Затова по време на консултацията др.Заякова ще прецени как е най-добре да бъде третиран келоида: силиконови плаки, кремове, инжектиране на кортизон, компресия или оперативно отстраняване.

Хипертрофични белези

Хипертрофичните белези са много сходни с келоидните белези, тъй като и те са по-дебели, червени и издути. За разлика от келоидите обаче те претърпяват обратно развитие и могат да бъдат оперирани с по-малко притеснения.

Какво представлява операцията ?

Продължителността и е около 30 до 40 минути за малки и от 1 до 2 часа за големи белези. Извършва се под местна анестезия при амбулаторни условия или обща анестезия, която изисква да останете поне 2часа след приключването и в лечебното заведение. Белезите се изрязват и тъканите се зашиват с естетичен шев. Възможно е да имате дискомфорт, лека болка, оток, кръвоносядания, променена чувствителност, които отзвучават за 10-15дни. Не е нужно да отсъствате от работа.

Какво мога да очаквам от операцията ?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава изтръпване в областта на носа, понижена до липсваща чувствителност. Това се дължи на отделянето на кожата и лигавицата от подлежащите тъкани по време на операцията. Чувствителността се възстановява за няколко месеца.

Хирургично отстраняване на кожни образувания (невуси, тумори)

На хирургично остраняване подлежат различни кожни новообразувания. Най-често това са пигментни невуси – бенки разположени на открити места по лицето и тялото, с повишен риск от трансформация в злокачествени кожни тумори. При отстраняване на малки на площ формации, раната се зашива отвътре и остатъчния белег е с линейна форма. При по-големи образувания, често се налага прилагане на по-сложни пластични методи. В някои случаи е възможно отстраняването да става чрез коагулация. Тогава върху раната се образува коричка, която пада за около 10 дни. Кожата е розова и трябва да я мажете със слънцезащитен крем до уеднаквяването на цвета и с околната.

Какво представлява операцията?

Продължителността и е около 30 до 40 минути. Извършва се под местна анестезия при амбулаторни условия. Възможно е да имате дискомфорт, лека болка, оток, кръвоносядания, променена чувствителност, които отзвучават за 10-1 5дни. Не е нужно да отсъствате от работа.