Телефон : (+359) 888 847 611

КОРЕКЦИЯ НА НОСА (РИНОПЛАСТИКА)

Какво представлява ?

Ринопластиката или хирургията на носа може да прекрои, да намали или увеличи носа, за да се постигне хармония на лицето и подобри самочувствието. Тя може да се извърши като реконструктивна процедура за отстраняване на вроден дефект или травма, като например счупен нос. Ринопластиката може да се извърши по функционални причини, а не от козметична гледна точка. Комбинирането на ринопластика със септопластика или ендоскопска синус – хирургия, могат да решат ефективно някои проблеми с дишането, като тези, причинени от изкривена преграда. Естетичната ринопластика обикновено се извършва с цел намаляване размера на носа, оформяне на върха, отстраняване на гърбица, подобряване на ъгъла между горна устна и върха на носа. При някои пациенти е необходимо да се добавят тъкани, за да се постигне желания резултат. Една или всички промени могат да бъдат направени с една операция. Това каква корекция ще бъде направена зависи от пациента и от препоръката на пластичния хирург.

Какво може да се постигне с тази операция?

Баланс на размера на носа с другите черти на лицето; Промяна ширината на гърба на носа; Подобряване на профила носа, включително премахването на гърбици или вдлъбнатини; Подобряване контура на върха на носа, в случаите когато е прекалено голям, с увиснали или обърнати нагоре ноздри; Промяна на ъгъла между носа и устата; Стесняване на ноздрите или промяна на формата им; Симетризиране на отделни негови части

Какво представлява операцията ?

Операцията се извършва под обща упойка. Продължителността й е не по-малко от два часа. Разрезът може да бъде направен от вътрешната страна на ноздрите или в основата на носната преградка.Внимателно се повдигат меките тъкани. Отстраняването на гърбицата става със специален инструмент. Изрязването на част от хрущялите осигурява оформяне на върха и скъсяване на носа. За да се подобри ъгъла между носа и горната устна върха на носа трябва да бъде повдигнат. Възможно е да се наложи да се вземе хрущял от септума, за да се стабилизира върха или аугментира гърба на носа.  За да се стесни гърбът на носа се налага костите да се счупят със специален инструмент.Понякога ноздрите са прекалено широки. В тези случаи намаляване се постига с  клиновидно отстраняване на кожа. Прави се превръзка, поставя се  лонгета и тампони в носа. Необходим е 24 часов престой в здравно заведение.

Какво да очакваме след операцията ?

След операцията ще забележите, че отокът и синини около очите Ви ще се увеличи първия ден, достигайки своя пик след два или три дни. Прилагането на студени компреси ще намали това подуване и ще Ви накара да се почуствате малко по-добре. Обикновено  отокът и синините отзвучават за 10-15 дни. При някои пациенти тези процеси се развиват по-бавно. Тампоните се вадят между 2-4 ден. Лонгетата се сваля на 7-10 ден, но е препоръчително да се поставя нощем. Резултататът от ринопластиката става видим постепенно с отзвучаване на отока, който може да се появи отново в известни интервали през първата година след процедурата. Той се увеличава през нощта и намалява през деня. Вие можете да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувствате готов за това. Спортуването трябва да се отложи за месец, а носенето на очила поне 12седмици.

Съществуват ли рискове ?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава изтръпване в областта на носа, понижена до липсваща чувствителност. Това се дължи на отделянето на кожата и лигавицата от подлежащите тъкани по време на операцията. Чувствителността се възстановява за няколко месеца.