Телефон : (+359) 888 847 611

ПЛАСАТИКА НА КЛЕПАЧИ

Какво представлява ?

Блефаропластиката (пластика на клепачи) може да подмлади подпухнали и уморени очи, чрез премахване на излишните мазнини, корекция на кожата и мускулите в областта на горните или долните клепачи. Операцията може да отстрани торбичките около очите и да създаде гладък контур на лицето, в резултат на което очите изглеждат по-свежи и младежки.

Какво може да се постигне с тази операция?

Блефаропластиката е идеална за корекция на:

 • Отпусната, излишна или нагъната кожа на горния клепач, която в някои случаи дори затруднява зрението
 • Подпухването на горния клепач , причинено от мастни натрупвания
 • Торбички под долните клепачи
 • Увиснал долен клепач
 • Излишна кожа на долния клепач
 • Финни бръчки на долния клепач

Блефаропластиката не може да повдигне веждите и да намали появата на дълбоки бръчки, пачи крак или тъмни кръгове под очите, но може да се комбинира с други процедури, като лифтинг на челото и ботокс.

Добър кандидат ли сте за тази операция?

 • Трябва да сте здрав
 • Да нямате сериозни заболявания на очите
 • Да нямате очни операции или лазерни корекции последната една година
 • Да сте мотивирани за извършването на блефаропластика, а не да пристъпвате към нея под чуждо влияние
 • Да имате реалистични очаквания за тази операция
 • Пациентите с тироидни проблеми, сухи очи, високо кръвно налягане, диабет, отлепена ретина, глаукома и други проблеми задължително трябва да имат консулт с офталмолог.

Преди предприемането на подобна процедура доктор Заякова ще дискутира с Вас абсолютно всички въпроси, които Ви вълнуват.

Информирано съгласие: Това е документ, в който подробно е описана процедурата, възможните рискове и усложнения от нея и анестезията, финансовите взаимоотношения. Вие трябва внимателно да прочетете написаното. Ако имате въпроси можете спокойно за ги зададете на Вашия пластичен хирург или анестезиолог.

Какво представлява операцията ?

Операцията може да бъде извършена под местна или обща упойка. Продължителността й е не по-малко от два часа. Обикновено се започва с корекция на горен клепач и след това на долния. Разрезите се поставят в естествените гънки на клепачите. В зависимост от избраната техника, мастните херниации се отстраняват или фиксират към подлежащи структури. Излишната кожа се отстранява. Когато няма излишна кожа, отстраняването на мазнините може да стане и без външен достъп, т.нар. трансконюнктивална блефаропластика. Затварянето на разрезите е с естетичен шев. След оздравяването им тези белези не личат.
Върху шевовете се поставят тънки хартиени лентички, които служат като превръзка. Добре е след операцията да се постави лед.
Престой в здравно заведение след местна анестезия не е необходим, а след обща е нужно да останете под наблюдение два часа.

Какво да очакваме след операцията ?

Обикновено има оток и насинявания, които отзвучават за 10-15 дни. Леката болка и усещане за дискомфорт обикновено траят 2-3 дни. Конците се свалят на 5-6 ден. Добре е 2-3 седмици да се избягва значително натоварване на очите, работа с компютър. Удачно е носенето на тъмни очила.
Пациент, подложил се на подобна операция може да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Очите Ви може да са по-чувствителни на светлина и зачервени. Хирургът Ви ще Ви изпише съответните медикаменти. Контактните лещи можете да поставите след две седмици. Спортуването трябва да се отложи за месец. След месец или два Вие ще видите истинският резултат от блефаропластиката: по-свеж и младежки вид, комфортно усещане.Съществуват ли рискове ? Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава усещане за дискомфорт, което се дължи най-вече на отока на клепачите.

Вторична блефаропластика: Обикновенно тя е свързана с някои компликации – ектропион, недобър белег, останала излишна кожа и може да изисква допълнителна корекция.

Моля свържете се с нас и задайте въпросите, които Ви вълнуват.