Телефон : (+359) 888 847 611

РЕКОНСТУРКЦИЯ НА ГЪРДИ

Възстановителни операции на гърдите

За всяка жена е важно как изглежда за да се чувства добре. Когато се постави диагнозата рак на гърдата жените чувстват, че са застрашени да изгубят едната или двете си гърди. Диагнозата обикновенно е неочаквана и травмираща. На първо място е мисълта за съхраняване на здравето и живота. С развитието на профилактиката и онкохирургията диагностицираният навреме карцином на млечната жлеза се лекува успешно. Решението за последваща реконструктивна операция е комплексно и изборът е изключително Ваш. Много жени вземат това решение не само защото могат да възстановят формата на тялото си, но и защото тази операция им дава различен начин на живот.

Информирано съгласие: Това е документ, в който подробно е описана процедурата, възможните рискове и усложнения от нея и анестезията, финансовите взаимоотношения. Вие трябва внимателно да прочетете написаното. Ако имате въпроси можете спокойно за ги зададете на Вашия пластичен хирург или анестезиолог.

Видове реконструкция: Вида и степента на диагностицирания карцином в комбинация с последващо лечение ще определят и реконструктивната операция.

Съществуват два основни типа възстановителни операции: с импланти и със собствени тъкани:

  • Тъканната експанзия последвана от поставяне на имплант е честа процедура. Експандера е като силиконов балон, който след като се постави под Вашите мускул и кожа се раздува с физиологичен серум за месец или два. След като се осигури достатъчно място и кожа експандерът се отстранява и се поставя имплант.
  • Възстановяването със собствени тъкани става с ламба взети от гърба, корема или седалището. Този вид възстановяване е по-комплексно отколкото експанзията. Гърдата може да стои по-естествено.

Колко операции са нужни при реконструкцията на гърдата?

Възстановителтине операции на гърдите са многоетапни. Първата операция е най- комплексна. Някои пациенти може да се нуждаят от изваждане на експандера и поставяне на имплант. Други от оформане на ареолата и зърното или от допълнително симетризиране на гърдите.

Какъв е възстановителният период след такава операция?

В зависимост от избрания метод може да се наложи да стоите в здравното заведение няколко дни. Непосредствено след операцията Вие ще се чувствате изморена и отпаднала. Вашата нова гърда ще бъде оточна и напрегната. Дреновете се свалят след 48-72часа, а конците на 12-14ден. Белезите ще избледнеят за период от 3-6-12 месеца в зависимост от индивидуалните качества на Вашата кожа. Болките и дискомфортът се овладяват с медикаменти и отзвучават постепенно. Вие ще трябва да отложите спортуването, вдигането на тежко за 30дни. Еластичното бельо Ви се осигурява от клиниката и Вие трябва да го носите поне 30дни.

Как ще изглеждате след това ?

Много е трудно хирургът Ви да определи точно как ще оздравявате и изглеждате след операцията. Понякога цикатрициалната тъкан е много агресивна и може да окаже влияние върху размера и формата на гърдата. Използването на кремове, плаки за белезите, носенето на сутиен може да окаже благоприянто влияние за добрия резултат.

Съществуват ли рискове ?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения включват: инфекция, хематом, сером, забавено заздравяване, персистираща болка, незадоволителен естетически резултат, разширяване на белезите и др.

Ревизионна хирургия: Извършва се след възникнало усложнение или незадоволителен естетически резултат. Разрезите се правят по старите белези.Възстановяването е по-бързо и леко.

Моля свържете се с нас и задайте въпросите, които Ви вълнуват.