Телефон : (+359) 888 847 611

СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА

През първите няколко дни

След операцията, Вие ще трябва да фокусирате всичките си мисли и енергия за възстановяване и почивка. Медицински център “Камий-Д” може да Ви осигури подкрепата, от която се нуждаете, докато всичко се нормализира. Може да бъдете сигурни, че д-р Заякова ще направи всичко възможно да отговоря лично на Вашите нужди. Същевременно, ако имате някакви допълнителни въпроси, може да се свържете с нея. Ако тя е ангажирана в момента оставете имената и номера на GSM си. Тя задължително ще Ви се обади когато приключи с операцията, превръзката или консултацията си.
Щом пластичната или реконструктивната пластична операция е приключила, следващото стъпка трябва да е сигурно и комфортно възстановяване. Ние знем, че осъществяването на вашите мечти понякога може да струва скъпо и отнема известно време. Помнете, че за Вас, това може да е единствената операция, която имате, но тук в медицински център “Камий-Д” ние преминаваме с пациентите си през това всеки ден, така че много важно за нас е, Вие да се чувствате комфортно, не само с д-р Заякова, но и целия екип. Имайки предвид това, ние ще направим всичко възможно, за да Ви убедим, че получавате цялата емоционална подкрепа, от която се нуждаете.

Следоперативни инструкции

Следните указания трябва да се спазват внимателно, освен ако не бъдат отменени от специални процедурни инструкции. Вие трябва да следвате инструкциите на Вашия хирург, както е посочено за Вашата специфична операция. Споделете на лекаря си всички необичайни промени в състоянието си и не се колебайте да позвъните в медицинския център с въпрос. При напускането на медицински център “Камий-Д”, Вие ще получите писмени указания за режима, който трябва да спазвате.

1. Трябва да имате близък човек, който ще Ви заведе до дома Ви след операцията. Недопустимо е да карате сами или да използвате обществен транспорт.

2. След операцията трябва да имате близък, който да остане с Вас минимум 24 часа. Вие не можете да бъдете оставян/а сам/а в следващите 24 часа от напускането си на медицинския център. Пригответе всичко у дома преди операцията. Ангажирайте някой да стои при Вас, нека човекът или хората знаят, че не бива да бъдете оставяни сами.

3. Ефектът от анестезията може да продължи 24 часа. Трябва да сте изключително внимателни, преди да се ангажирате с каквато и да е дейност, която може да е опасна за Вас или друг.

4. Пийте течности, за да помогнете на тялото си да се освободи от лекарствата, използвани по време на операцията.

5. Консумирайте храни, които са леки и нежни за първите няколко дни, или храни като за след грип, понасят се най-добре. Може да консумирате повече бисквити и сок, в противен случай ще продължавате да се чувствате слаби и няма да се излекувате добре. Не забравяйте да приемате лекарствата с някаква храна така ще намалите риска от болки в стомаха. Консумирайте безсолна храна, за да предотвратите допълнителното задържане на течности.

6. Моля, избягвайте употребата на алкохолни напитки в периода на възстановяване (той разширява кръвоносните съдове и може да предизвика нежелано кървене), с болкоуспокояващи лекарства комбинацията може да бъде изключително опасна.

7. Вземайте само лекарства, които са Ви предписани от лекаря, според инструкциите.

8. Ако имате някакви сърбежи, обрив, хрипове или стягане в гърлото, спрете приема на всички лекарства и се обадете в кабинета незабавно, може да е знак за лекарствена алергия.

9. Можете да очаквате умерен дискомфорт, който трябва да бъде подпомаган от болкоуспокояващите медикаменти. Най-голямото неудобство обикновено е през първите 48 часа. След това ще откриете, че имате нужда от по-малко обезболяващи лекарства.

10. Обадете ни се, ако имате СИЛНА БОЛКА, която не се повлиява от болкоуспокояващите, по-голямо подуване, зачервяване около оперативната рана, треска или висока температура, или ако имате други въпроси.

11. Пазете превръзките си чисти и сухи. Не ги махайте по Ваша преценка. Ако имате силно кървене или превръзките са прекалено стегнати, се обадете в медицинския център веднага.

12. След операцията е възможно да имате нарушена перисталтика. Ако не може дефекирате, може да вземете разхлабващи, за да подпомогнете червата да се движат.

13. Минимална активност през първите 48 часа. Без да се занимавате с енергоемка работа. Почивайте си, глезете се и нека тялото Ви се лекува. Енергията Ви трябва да е фокусирана върху излекуването Ви.

14. Ограничете силовите натоварвания за периода на възстановяване или поне първите 10-20 дни.

15. Позицията на тялото след операцията е различна при различните видове операции.

16. След разрешение за къпане, може да го правите всеки ден, но не с много гореща вода. Моля, не използвайте вана в продължение на 2 седмици.

17. НЕ ПУШЕТЕ в следоперативния период . Тютюнопушенето забавя Вашето оздравяване.

18. За да шофирате трябва да са минали поне 10 дни след анестезията, след като сте спрели болкоуспокояващите хапчета и ако не усещате болка при тази дейност (трябва да сте в състояние да реагирате бързо).

19. Всички операции включват белези, които могат да се заличават в продължение на година. Няма значение колко малки са, ние с Вас искаме те да зарастнат, колкото е възможно по-добре. Излагането на червени белези на слънце, може да причини трайно оцветяване. Един добър слънцезащитен крем (SPF 50 ), може да помогне и ще защити околните тъкани. Слънчевата светлина достига белезите дори под банския костюм, така че вземете адекватни предпазни мерки.

20. Избягвайте спорта или интензивни натоварвания 4-6 седмици Това е, за да се избегнат ненужните усложнения (кървене, посиняване, подуване).

21. Можете да се върнете на работа, когато се чувствате готови и имате разрешение от Вашия хирург.

22. Чувствайте се свободни да ни се обадите по всяко време. Ние искаме да възвърнете Вашата кондиция, възможно най-скоро.