Телефон : (+359) 888 847 611

ФИЛЪРИ

Какво представлява ?

Филърите (хиалуронова киселина, „пълнители“) са разрешените за употреба и безопасни за здравето материали създадени на базата на хиалуроновата киселина, която нормално се съдържа в човешкия организъм. Тази киселина има свойството да привлича водните молекули и да ги задържа, на което се дължи и ефектът на изпълване на зоните където е инжектирана.Те могат да бъдат поставяни за изпълване на бръчки по лицето, увеличаване и оформяне на устни и скули, запълване на различни дефекти по тялото.

Какво може да се постигне с филърите ?

 •  изпълване на различни по дълбочина бръчки
 •  оформяне контур на устни
 •  увеличаване на устни
 •  оформяне на скули
 •  попълване на дефекти след липосукция
 •  попълване на дефекти след травми или вродени състояния

Кой е подходящ кандидат за използване на филъри ?

Мъже и жени на всяка възраст. По–възрастните могат да желаят подмладяване, а при млади пациенти процедурата води до освежаване на лицето. Понякога филърите не могат да постигнат желания от пациента ефект. В тези случаи е необходимо да се комбинират с хирургична намеса – лифтинг на челото  или лифтинг на лицето  или оперативно увеличаване на устните. Преди предприемането на подобна процедура д-р Заякова ще дискутира с Вас абсолютно всички въпроси, които Ви вълнуват. Тя ще Ви помогне и в избора на конкретен продукт.

Информирано съгласие:
Това е документ, в който подробно е описана процедурата, възможните рискове и усложнения от нея и анестезията, финансовите взаимоотношения. Вие трябва внимателно да прочетете написаното. Ако имате въпроси можете спокойно за ги зададете на Вашия пластичен хирург.

Няколко думи за видовете филъри:
Всички разрешени за употреба материали са на основата на хиалуронова киселина, която се резорбира след различен период от време (от 6 месеца до 1-2 години) и пациентите трябва да повторят процедурата. Смята се, че след 2-3 процедури ефектът остава траен. Резорбцията зависи от вида на филъра, а също така и от индивидуалните особености на организма. Различни са търговските наименования в зависимост от фирмата производител – Juvederm Ultra (www.juvedermultra.co.uk), Surgiderm (www.surgiderm.co.uk), Stylage (www.vivacy.fr), Restilyne (www.restylane.com) и др. Всеки продукт е поставен в готова стерилна спринцовка. Хиалуроновото киселина е с различна плътност и в зависимост от дълбочината на бръчките се прави подбор на материала от лекаря.
Изборът е богат, но доктор Заякова предпочита да работи с Juvederm Ultra филърите на Ако Вие обаче предпочитате филър от останалите фирми тя ще се съобрази с Вас.

Какво представлява процедурата ?
Извършва се под местна или контактна анестезия. Продължителността й е не по-малко от 15-20 минути. Поставянето на материала става с много финна игла. Обикновено не се усеща болка или ако има такава тя е много лека. За 24-48 часа отокът, който се получава след инжектирането отзвучава. Понякога може да има леки синини, които обикновенно се получават ако съдовете Ви са по-чупливи.
Не е необходим престой в здравно заведение.
Пациент, подложил се на подобна манипулация може да се върне веднага към обичайната си работа, ако се чувства готов за това.

Съществуват ли рискове ?
Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести, когато манипулацията се прави от квалифициран пластичен хирург.
Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава оток в инжектираната зона. Тези оплаквания отзвучават за 24-48 часа.

Малко повече за предпочитаните от нас филъри:

Juvederm
HArmonyCa™
Belotero
Radiesse
PB Serum

Juvederm Ultra

Juvederm Ultra е инжектабилен гел и е направен от мека хиалуронова киселина. Д-р Заякова го използва за корекция на леки до дълбоки бръчки локализирани около устата, носа и устата, чело. С Juvederm Ultra тя оформя скули и устни.

Какво представлява Juvederm Ultra?

Juvederm е направен от хиалуронова киселина, която е естествена съставка на кожата и действа като обемен пълнител, хидратира клетките и ги предпазва от процесите на стареенето. С напредване на годините кожата губи обем и бръчките стават по-видими и дълбоки. С Juvederm, д-р Заякова може да коригира тези проблеми.

Видове Juvederm Ultra:
За инжектиране на различни дълбочини, Juvederm Ultra се предлага в няколко различни формули: Juvederm Ultra2, Juvederm Ultra3, Juvederm Ultra4, Juvederm Ultra smile, Juvederm Voluma. Всички подвидове на Juvederm Ultra съдържа лидокаин, което прави манипулацията почти безболезнена.

Приложение на Juvederm Ultra:
Juvederm Ultra е за инжекционно приложение. Д-р Заякова използва игли със специален размер, за да го инжектира под Вашата кожа. Когато Вие искате оформяне или уголемяване на устните тя ще Ви сложи упойка. След поставянето на Juvederm Ultra д-р Заякова ще трябва да масажира мястото където е поставен, за да е сигурна в доброто му разпределение. Понякога може да има усещане, че третираното поле е пълно повече от необходимото, но това се дължи на отока.
Колко дълго се задържа Juvederm Ultra?
Резултатът от една ампула поставен Juvederm Ultra се задържат до 1 година. Някои пациенти предпочитат да направят втората ампула по-рано за да са сигурни в по-дълготрайния ефект. Колкото по-голямо увеличаване на устните желаето, толкова повече ампули Juvederm Ultra трябва да Ви се поставят.

HArmonyCa™

HArmonyCa™ е нов хибриден филър с двоен ефект. Съдържа две активни съставки, калциев хидроксиапатит (CaHA) и хиалуронова киселина (ХК). HArmonyCa™ може да подобри структурата на кожата чрез осигуряване на незабавен лифтинг ефект* от хиалуроновата киселина и продължителен лифтинг от производството на колаген, благодарение на калциевия хидроксиапатит.

Всички дермални филъри предлагат временен резултат, тъй като с времето те се разграждат от организма, връщайки третираната зона към нейния първоначален вид. Продължителността на ефекта от филъра варира, в зависимост от индивидуалните характеристики на всеки пациент.

Хармоника (HArmonyCa®) се отличава от другите дермални филъри със своята двуфазна работа: осигурява мигновено запълване в третираната зона и с течение на времето стимулира производството на колаген. Това допринася за по-дълъг ефект от процедурите, като резултатите могат да се запазят до 18 месеца.

Belotero

Belotero продуктите, част от портфолиото на германската компания Merz Aesthetics, се изработват в Швейцария. Тези инжекционни филъри се прилагат в повърхностните и средните слоеве на дермата, осигурявайки незабавен лифтинг ефект в третираните области.

Серията Belotero включва хиалуронови филъри, предназначени за коригиране на бръчки и белези, възстановяване на загубени обеми, подобряване на контура и хидратация на кожата.

Продуктовата линия включва:

 • Belotero Revive - за възстановяване на кожата.
 • Belotero Soft - за фини корекции и хидратация.
 • Belotero Balance - за балансиране на кожната текстура.
 • Belotero Intense - за интензивно коригиране на дълбоки бръчки.
 • Belotero Volume - за увеличаване на обема и подобряване на контурите.
 • Belotero Lips Shape - специално за формиране на устните.
 • Belotero Lips Conture - за дефиниране на контура на устните.

Radiesse

Radiesse е инжекционен филър, предлагащ лифтинг и дълготрайна корекция на бръчките и загубените обеми. Съдържа калциев хидроксилапатит, биосъвместимо вещество, присъстващо в човешките кости и други телесни тъкани.

Сред общите проблеми на стареенето на лицето е загубата на обем и промяна в структурата на кожата. Множество продукти, съдържащи единствено хиалуронова киселина или биостимулатор, не могат самостоятелно да предоставят комбинирани ползи от лифтинга с хиалуронова киселина и продължителната стимулация на колагеновия синтез от калциевия хидроксиапатит. Биостимулаторите възстановяват производството на колаген и стимулират фибробластите за синтез и организация на извънклетъчния матрикс.

Този продукт е ефективен за попълване на назолабиални гънки, възстановяване на обем в скулите, бузите, брадичката и темпоралната област. Използва се за корекция и повдигане на лицевия контур и подобряване на линията на долната челюст. Ефектът му продължава около 1.5-2 години.

PB Serum

Активните вещества на PB Serum са ензими. Ензимите са част от здравата храносмилателна система и те изграждат, възстановяват и подмладяват тялото. Ензимният препарат PB Serum съдържа уникални активни съставки. Ензимите гарантират видими и бързи резултати още след първото приложение.

PB Serum е уникална неинвазивна инжекционна терапия за намаляване на мазнините, стягане на кожата и подмладяване на тъканите в инжектираната област. Това е едно иновативно решение, което използва познатите биологични ефекти на ензимите чрез прилагане на втора генерация рекомбинантни ензими.

Различните видове серуми:

 • PB Serum Low – за стягане на кожата и при задързане на вода
 • PB Serum Medium – при натрупване на излишна мастна тъкан
 • PB Serum High – при постоперативни белези